Már olyan fogat is készítenek 3D nyomtatóval, ami elpusztítja a baktériumokat

Már olyan fogat is készítenek 3D nyomtatóval, ami elpusztítja a baktériumokat

A tökéletesen a régi helyére illeszkedő „új” fogat negyed óra alatt elkészíti a 3D nyomtató, miután a fogorvos egy háromdimenziós képet készítő CT segítségével felméri és rekonstruálja a sérült fogat.

„Véget érőben vannak azok az idők, amikor fogaink pótlása több hetes procedúrával és esetenként több órás szenvedéssel jár. Az új módi szerint a hiányzó fog helyére tökéletesen illeszkedő „új” fogat a fogorvosi rendelőben, vagy egy erre specializálódott cégnél készítik el negyed óra alatt, miután a fogorvos egy háromdimenziós képet készítő CT segítségével felméri és rekonstruálja a sérült fogat.

Nem a jövőről, és nem is egy kísérleti eljárásról van szó, hanem egyre több helyen már mindennapi rutinról – mondja dr. Nyitrai Miklós, a Pécsi Tudományegyetem Általános Orvostudományi Kar (PTE ÁOK) Biofizika intézetének vezetője, a PTE 3D projektjének szakmai vezetője, hozzátéve, a 3D fogászat csak a kezdet.

A fentebb vázolt munkamenet ráadásul nem csak a világ szerencsésebb részein működik: Magyarországon is egyre több helyen elérhető a 3D nyomtatás által segített fogászat, és a 3D nyomtatók árának folyamatos esése miatt a technológia gyorsan terjed. A fejlődés sebességére jól jellemző, hogy a holland Groningeni Egyetem kutatói a napokban olyan 3D fogpótlási technológiát jelentettek be, amely elpusztítja a szájban tenyésző kártékony baktériumokat is.

(…)

A másik gyorsan fejlődő terület az ortopédia, ahol az alapelv ugyanaz, mint a fogászatban: a 3D nyomtatás lehetőséget ad, hogy az egyes szövetpótló protéziseket egyénre szabottan lehessen megtervezni és legyártani. A hagyományos protézisekkel szemben nagy előny, hogy a CT felvételek segítségével rekonstruált, majd kinyomtatott elemek tökéletesen illeszkednek a csontokhoz, ízületekhez, nincs szükség csavarokra, drótokra és maratoni hosszúságú műtétekre beillesztésükhöz. A 3D nyomtatás a hiányzó végtagok pótlásában is rengeteg újdonságot hozott, hiszen az ilyen módon tervezett és elkészített művégtagok ma már szintre minden olyanra képesek, mint az eredeti végtagok.”

A 3D nyomtatás további orvosi alkalmazásairól is ír a HVG.hu cikke >>