A Nagy Zöld Fal akadályozhatja meg a Száhel-övezet elsivatagosodását

A Nagy Zöld Fal akadályozhatja meg a Száhel-övezet elsivatagosodását

A Száhel-övezet tizenegy országát a klímaváltozás miatt a Szahara terjedése fenyegeti. Ezt egy 15 kilométer széles, 700 kilométer hosszú erdősáv létrehozásával lassítanák, illetve akadályoznák meg. A Nagy Zöld Fal nyugatról keletre, Dakartól Dzsibuttig terjdene.

“A Szahara évente közel egy négyzetkilométernyi területet hódít el a Száhel-övezet lakóitól. A Szahara déli peremén (az ún. Száhel-övezetben) elhelyezkedő mintegy 11 országot (Burkina Faso, Csád, Dzsibuti, Eritrea, Etiópia, Mali, Mauritánia, Niger, Nigéria, Szenegál és Szudán) ez a jelenség napról napra jobban fenyegeti: az elmúlt száz évben a csapadékmennyiség itt harminc százalékkal csökkent. A Szahara évente közel egy négyzetkilométernyi területet hódít el a Száhel-övezet lakóitól, akik kénytelenek folyamatosan délebbre költözni, menekülve a sivatagi forróság és szárazság elől.”

(…)

“A fal építésének ötletét először a Burkina Fasó-i államfő, Thomas Sankara vetette föl a nyolcvanas években az elsivatagosodás visszaszorítása céljából. Ezt követően pedig 2005-ben a nigériai elnök, Olusegun Obasanjo kezdeményezte a Nagy Zöld Fal létrehozását, amelyet két évvel később – 2007-ben – az Afrikai Unió is jóváhagyott. A tizenegy érintett ország közül mindegyik szorgalmazta a terv megvalósítását. A legeltökéltebb állam Szenegál volt: 2010-re 525 kilométer hosszú faültetvényt sikerült létrehozniuk az ország határain belül. A 12 millió fából álló ültetvénysor főként a Szenegálban őshonos akáciából áll. Ez a fajta jól bírja a szárazságot, emellett ún. gumiarábikumot termel, mely különböző fogyasztási cikkek összetevője is (pl. üdítőitalok), ezzel a helyi bevételt is növeli. 2010 júniusában a Nagy Zöld Fal kezdeményezésben résztvevő tizenegy ország aláírásával létrejött a Nagy Zöld Fal Ügynökség (GGW Agency).”

“A projekt elfogadása és elindítása óta több regionális és nemzetközi szervezet támogatását sikerült elnyerni, melyek technikailag és anyagi támogatással is hozzájárulnak Afrika “erdősítéséhez”.”

(…)

“Az elsivatagosodás, illetve a talajdegradáció jelensége a Száhel-övezetben élő lakosság millióit fenyegeti. Az Éghajlat-változási Kormányközi Testület (IPCC) jelentése szerint a szegénységben élő afrikaiaknak nem kevesebb mint 70 százaléka mezőgazdaságból él. A fent említett jelenségek következtében a termőföldek  minősége romlik, a termelékenység csökken, mely az itt élő népesség megélhetését veszélyezteti és arra kényszeríti a gazdákat, hogy elhagyják földjeiket. E szempontból a Nagy Zöld Fal megvalósulása kihatásaival jelentős mértékben hozzájárulna a helyi gazdák, az egész régió gazdasági fejlődéséhez, amely a jelenleg elvándorló fiatal lakosság számára egy jövőbeli perspektívát nyújthatna.”

 

Forrás, képek és további hasznos linkek a kitekintő.hu oldalon találhatók.