Van olyan fejlett ország, ahol biztatóak a demográfiai trendek

Van olyan fejlett ország, ahol biztatóak a demográfiai trendek

Az USA munkaképes korú lakossága 4 százalékkal bővülhet az elkövetkező évtizedben, aminek jelentős pozitív gazdasági hatása is lehet. Kína számára ugyanakkor kockázat a várható csökkenés.

 

„Évek óta először látszik úgy, hogy a demográfiai trendek az Egyesült Államok gazdaságának és részvénypiacának kedveznek Kínával szemben. Ez azért izgalmas, mert miközben a kínai vezetés lazított az egy gyerek elvére épülő népesedéspolitikáján, nem kapott túl sok figyelmet, hogy a népesedés-dinamika milyen komoly hatással van a részvénypiacok hosszú távú teljesítményére – írja a Mark Hulbert a MarketWatch publicistája.

(…)

Egy elemző azonban összevetette a népesedési trendeket, és érdekes eredményre jutott. Alejandra Grindal, a Ned Davis Research nemzetközi közgazdásza a munkaképes korú lakosság méretére koncentrált, és megállapította, hogy ez a csoport 2,7 százalékkal csökkenhet Kínában a következő évtizedben, míg az Egyesült Államokban 4 százalékos lehet a bővülés.

(…)

Az elmúlt évtizedben a kínai munkaképes korú lakosság 7 százalékkal bővült. Grindal jelezte azonban, hogy a kínai népesedés-dinamika éppen mostanában éri el a tetőpontot.

(…)

Ez a kilátás pedig akár a valódi oka is lehet a kínai részvénypiac közelmúltbeli zuhanásának – mondta Hulbert. Mindazonáltal az írás emlékeztet, hogy bár a trendek alapján az USA igen jól áll, egyes országok messze lehagyják a világ legnagyobb gazdaságát – Indiában például 14 százalékos bővülés várható a következő évtizedben.

(…)

Érdemes azonban kiemelni, hogy az Egyesült Államokénál gyorsabb növekedési rátájú országok közül mindegyik a feltörekvő piacokat erősíti. Ezzel párhuzamosan pedig a legtöbb fejlett gazdaságban vagy csökkenés, vagy stagnálás jelezhető előre – az USA az egyik kivétel.

nepesseg
A grafikont az investor.hu közli a MarketWatch, Ned Davis Research nyomán

Az elemzés éppen ezért arra hívja fel a figyelmet, hogy a befektetőknek nem kellene figyelmen kívül hagyniuk a demográfiai szempontokat az amerikai piac tekintetében. A trendek ugyanis láthatóan az USA-t erősítik.”

Teljes cikk az Investor.hu oldalon >>