Harminc év múlva alkalmatlan lesz az emberi életre a Perzsa-öböl térsége?

A felmelegedő sekély tengeröbölből a szél a szárazföld felé fogja sodorni a párás levegőt, így elviselhetetlenné válhat a hőmérséklet és páratartalom az Egyesül Arab Emírségekben, Dubajban, Katarban.

person-731319_640

Jeremy Pal és Elfatih Eltahir tanulmánya szerint egyes térségekben a globális felmelegedés okozta éghajlatváltozások olyan súlyosak lehetnek, hogy egész országok válnak tőle lakhatatlanná.

“A legfrissebb klímamodellek azt mutatják, hogy a globális felmelegedés a túlélhetőség határára tolja az éghajlatot egyes régiókban.” Bár ilyen volumenű változások nem egyik napról a másikra történnek, a  Nature Climate Change-ben megjelent tanulmány szerint a Perzsa-öbölben a vártnál hamarabb következhet be katasztrofális éghajlatváltozás.

Mivel a Perzsa-öbölbeli országok kulcsfontosságú exportőrei a fosszilis tüzelőanyagoknak és az olajnak, a térség megbénulása az egész világ energiahasználatára és energiaáraira hatással lehet.

“Christoph Schar klímakutató szerint a Perzsa-öböl térsége különösen veszélyeztetett a magas hőmérséklet és a magas páratartalom szempontjából; a felmelegedő tengerekből a szél a szárazföld felé fogja sodorni a párás levegőt. A víz itt viszonylag sekély, így sokkal több hőt tud felszívni, mint más óceáni öblök.”

A felmelegedés várható demográfiai és gazdasági hatásairól itt is írtunk.

 

További információ:  arstechnica.com és index.hu