Félmilliárd ember otthonát veszélyezteti az emelkedő tengerszint 4 fokos felmelegedés esetén

A Climate Center jelentése szerint Kína van a legnagyobb veszélyben, ahol 145 millió embert érinthet a tengerszint megemelkedése. Tizenkét további országban él több mint tízmillió olyan ember, akiknek otthonát elöntené a víz.

bench-underwater-1367222

A Climate Central interaktív térképekkel és látványos képekkel illusztrálta tanulmányát, amelyek bemutatják, milyen hatással lesz a tengerszint emelkedése világszerte a tengerpartokon elterülő nagyvárosokra.

 

Mint a klímakutatással foglalkozó szervezetek többször jelezték, a károsanyag-kibocsátás hosszútávon 4 Celsius-fokkal növeli a Föld hőmérsékletét, ami az óceánok szintjének emelkedését okozva 470-760 millió ember otthonát sodorja veszélybe.

A Climate Central jelentése rámutat, hogy amennyiben a karbonkibocsátást radikálisan visszaszorítanák, 2 Celsius-fokos lenne a hőmérséklet-emelkedés, ami “csak” 130 millió ember otthonára jelentene veszélyt. Az új elemzést a párizsi klímatanácskozást követően hozták nyilvánosságra, amelyen több mint 80 ország miniszterei vettek részt, hogy közös nevezőre jussanak a decemberi globális klímacsúcs előtt.

A Climate Center jelentése a kutatószervezet tudósai, Benjamin Strauss és Scott Kulp, valamint a potsdami klímakutató intézet tudósa, Anders Levermann októberben publikált dolgozatát vette alapul, amely az Egyesült Államokban jelent meg. Az elemzés alapján Kína van a legnagyobb veszélyben, ahol 145 millió embert érinthet a tengerszint megemelkedése. A károsanyag-kibocsátás drasztikus csökkenésével is Kína nyerhetne a legtöbbet: a veszélyeztetett létszám 64 millióra csökkenne.

Tizenkét további országban – köztük Indiában, Bangladesben, Vietnamban és Indonéziában – él több mint tízmillió ember, akiknek otthonát elöntené a víz. Az érintett országokban a csökkentett karbonemisszióval bekövetkező 2 Celsius-fokos hőmérséklet-növekedés a legnagyobb kockázatnak kitett lakosságból tízmilliók otthonát menthetné meg. A rizikócsoport más országai, Japán, az Egyesült Államok, a Fülöp-szigetek, Egyiptom és Brazília tengerparti városokban élő lakossága is nyerne a károsanyag-kibocsátás csökkentésével.

A jelentés hangsúlyozza: a tengerszint félmilliárd embert veszélybe sodró megemelkedése több száz évbe telhet, ugyanakkor a századunkban kibocsátott károsanyag-mennyiség későbbi megoldási lehetőségektől foszthatja meg a világot.

A tíz legfenyegetettebb város közé tartozik Sanghaj, Hongkong, Kolkata, Mumbai, Dakka, Jakarta és Hanoi.

londonvizben

A jelentéshez készített Mapping Choices (choices.climatecentral.org) interaktív térképen megfigyelhető, hogy milyen hatással lehet egy-egy tengerparti városra a különböző mértékű karbonemisszió.

A cikk forrása az MTI. További információ: Climate Central