A NASA elkezdte az űrhajósok toborzását a tervezett Mars-utazásra

urrepulo

A Nemzetközi Űrállomáson repülhetnek, valamint két fejlesztés alatt álló űrrepülőgépen, továbbá a NASA Orion nevű űrkutató járművén, amelyet a 30-as években terveznek a Marsra küldeni.

 

Hamarosan megkezdi új űrhajósok toborzását az amerikai űrkutatási hivatal (NASA) a Marsra való utazás előkészületeinek jegyében.

„Az amerikai űrkutatók következő csoportja a Mars-nemzedéket fogja ösztönözni arra, hogy újabb magasságokba jussanak el, és segít nekünk megvalósítani a célt, hogy emberi lábnyom kerülhessen a vörös bolygóra” – fogalmazott közleményében Charles Bolden, a NASA vezetője.

A NASA december 14-től február közepéig fogadja a jelentkezőket, akikre hosszas kiválasztási folyamat vár. Eredményt 2017 közepén fognak hirdetni.

A jelentkezőknek amerikai állampolgároknak kell lenniük, szükség van továbbá műszaki tudományokból, biológiából, fizikából, vagy matematikából szerzett mesterdiplomára egy akkreditált egyetemről. Hároméves szakmai tapasztalattal kell bírniuk, vagy legkevesebb ezer órát kellett pilótaként repülniük.

Képeseknek kell lenniük arra, hogy teljesítsék a NASA hosszú távú repülésének fizikai követelményeit, amelyek egyebek között előírják, hogy az űrhajósok magassága 157 és 190 centiméter között legyen.

Az új űrhajósok karrierjük során négy különféle űreszközzel repülhetnek: a Nemzetközi Űrállomáson, két, amerikai vállalatok fejlesztése alatt álló űrrepülőgépen, amelyek 2017-ban állnak szolgálatba, valamint a NASA Orion nevű űrkutató járművén, amelyet a 30-as években terveznek a Marsra küldeni.

A NASA-nak jelenleg 47 űrhajósa van, 2000-ben számuk még 149 volt, az elmúlt évtizedek során azonban több mint 300 űrhajós állt szolgálatában.

(MTI)