Váratlan következményei lehetnek az online kereskedelem dinamikus növekedésének

Váratlan következményei lehetnek az online kereskedelem dinamikus növekedésének

Amerikában olyan mennyiségben érkeznek az otthonokba az interneten megrendelt árucikkek, hogy egy nagy bérház-üzemeltető cég már megtagadta a csomagok átvételét.

 

„Az online kereskedelem világszerte gőzerővel terjed, ezzel pedig elkerülhetetlen, hogy olyan területekre is hatással legyen, amelyekre kevesen gondolnának. Legújabban amerikai albérlők tízezreinek kellett újabb kényelmetlenségekkel szembenézniük, mert az egyik legnagyobb ingatlanüzemeltő cég, a Camden Property Trust mind az 59 ezer lakásában betiltotta a csomagok fogadását. Az elmúlt évben fogadott közel 1 millió rendelés több mint 3 millió dollárral rövidítette meg a vállalatot.

(…)

A folyamat hátterében két trend áll, ezek együttes hatásaként állt elő a jelenlegi helyzet. Az egyik tényezőt a lakásba költözők egyre nagyobb és nagyobb tömege jelenti. A Harvard Egyetem kutatása szerint 2004 óta évente átlagosan 770 ezerrel bővül a bérlakásokban élők köre. Ez azonban még önmagában kevés lenne a káoszhoz. Kell hozzá az online vásárlás robbanásszerű bővülése is, ami kiszállított csomagokkal árasztja el a bérlakástömbök portáit.

onlker

A Forrester Research adatai szerint a folyamatnak még távol a vége. Az amerikai online kiskereskedelem évről évre növekszik: 2013-ban még 263 milliárd dollárt tett ki, 2019-re pedig várhatóan eléri a 480 milliárdot. Ez a növekedés vezetett oda, hogy a Camden Property ingatlanjaiba 2014 során már közel 1 millió csomag érkezett, ami 50 százalékos növekedést jelentett az egy évvel korábbi forgalomhoz képest. A komoly gondot az jelenti, hogy a vállalat becslései szerint minden egyes csomag kezelése 10 perc munkát vesz el az alkalmazottaiktól. 20 dolláros órabérrel számolva ez azt jelenti, hogy a megnövekedett csomagforgalom 3,3 millió dollárt húzott ki a vállalat zsebéből az elmúlt év során.”

A teljes cikk az Alapblog.hu oldalon >>