Nyomtatott emberi szerveken melegítenek majd be a sebészek

Nyomtatott emberi szerveken melegítenek majd be a sebészek

A sebészeknek lehetőségük adódik, hogy 3D nyomtatóval készült szintetikus, de állagában az élő emberi szövetekhez hasonló szerveken modellezzenek egy műtétet. Az orvosképzésben is segítséget nyújt a találmány.

 

Ez lehet a jövő, hiszen “a bordeaux-i Egyetemi Kórház urológia és veseátültetés osztályán a Stratasys Objet500 Connex3 gépével többanyagos és speciálisan színezett vesemodelleket nyomtattak, amelyeket komplikált tumor eltávolításához használnak.”

“Sebészeti beavatkozások előkészítése a 3D nyomtatás leginnovatívabb orvosi alkalmazásainak egyike. A betegről készült pontos modell alapján az orvos pontosabban tud tervezni, jobban átlátja az adott szervezet belső működését. A daganatot, az artériákat és a többi eret különféle színek jelenítik meg. A daganat és a többi rész kapcsolatának 3D vizualizálása, a 2D megoldásokkal kivitelezhetetlen részletesség az orvosok szerint sokat segít. Például abban, hogy a tumort a többi szerv károsodása nélkül kezeljék. Az orvos és a beteg is jobban érti az operációt.”

Képek és forrás: freedee blog