A marihuána legalizálásával megindul a cégek tülekedése a piaci pozíciókért

A marihuána legalizálásával megindul a cégek tülekedése a piaci pozíciókért

Colorado államban nőttek az adóbevételek, csökkent a bűnözés, nem nőtt a fiatalok marihuánafogyasztása, miközben dollármilliárdokban mérhető legális piac nyílt meg – alighanem más államok is az engedélyezés mellett fognak dönteni.

 

„Coloradóban az előzetes várakozásokhoz képest is jobban nőttek az adóbevételek a marihuána legalizációja után. A fiatalok nem füveztek többet, mint előtte. Az illegális terjesztés visszaszorult. Amerikában tehát most inkább a fűpártiaknak áll a zászló. Kevés érvet lehet felhozni ellenük, és egyre többen hiszik azt, hogy csak idő kérdése, és a teljes országban legális lesz a fű.

2014-ben 76 millió dollárt szedett be Colorado a fűből. Ebben még nincs benne a marihuánához kapcsolódó egyéb kiegészítők árusításából származó bevétel és a turisták költései.

Coloradóban javultak a bűnügyi statisztikák is a legalizálás óta. Csökkent az emberölések, fegyveres támadások, nemi erőszakok, betörések száma a teljes államban. A gyilkosságok száma 41-ről 31-re, míg a szexuális támadások száma 444-ről 433-ra csökkent, az autófeltörések száma 6572-ről 5139-re esett, de szinte minden területen javultak a mutatók.

A felmérések szerint a fiatalok nem szívnak többet, mint eddig. Ez annak lehet köszönhető, hogy a dealerek kiszorultak, és az állami szervek is keményen ellenőriznek.

A piac pedig óriási. Hatalmas pénzek lehetnek az orvosi és rekreációs célú marihuánaiparban. Csak Ohióban (…) 2,2 milliárd dollárosra becsülik a még teljesen feketén működő marihuánapiac éves forgalmát. Ez hatalmas pénz. Colorado után pedig egyre kevésbé tűnik kockázatosnak az iparág.

Ohióban (…) 10 területet választottak ki, ahol lehet majd termelni. Így 10 különböző befektetői kör kezébe kerülhet majd a teljes marihuánapiac. A befektetők között vannak popsztárok és sztárfocisták.

(…)

Coloradóban előre lehet tudni, hogy mely cégek járnak majd jól a legalizációval. Ian James, a legalizációpártiakat összefogó csoport vezetője szerint ezzel semmi gond sincs, úgy hiszi, hogy mindenképp pénzre van szükség, hogy középnyugati területek is fűbarát államok legyenek. Szerinte tehát a mostani javaslat, amire 370 ezer aláírást gyűjtöttek össze az államban, szükségszerű.

Más fűpárti aktivisták viszont úgy gondolják, hogy a monopóliumok ártanak az ügyüknek, és csakis az emberi jogokra koncentrálva szabad legalizálni. Így alakulhatott ki, hogy olyan orvosok mellett mondanak beszédet fűpárti vezetők, akik a füvet kapudrognak nevezik, és annak ártalmairól tartanak előadást.

Így lehetnek a fűpártiaknak fűpárti kritikusai, akik idén a legnagyobb ellenségükkel szövetkeznek, jövőre pedig remélik, hogy piacbarát módon is sikerül elérniük, hogy mindenki szabadon szívhasson az államban.”

További részletek az Origo.hu portálon >>