Felpörgött a cseppfolyós földgáz termelése, főleg Európában találhat vevőre

Felpörgött a cseppfolyós földgáz termelése, főleg Európában találhat vevőre

A következő 5 évben 50%-os LNG-kínálatbővülés várható a világban, miközben az európai gáztermelés folyamatosan csökken. Ez 20-40 milliárd köbméternyi keresletet nyithat meg földrészünkön.

 

„Az LNG- [liquified natural gas, azaz cseppfolyós földgáz] piacon várhatóan túlkínálat alakul ki, és az új termelőknek meg kell találniuk a korábban biztos felvevőpiacnak tekintett ázsiai országok alternatíváját. Hosszabb távon arra számítunk, hogy piacok nyílnak majd meg, és a közlekedésben is elterjedhet az LNG-meghajtás. Az elkövetkező néhány évben azonban csak oda tud menni a gáz, ahol már rendelkezésre áll az infrastruktúra az LNG tankerek fogadására és a gáz fogyasztókhoz való továbbítására. Ezért Európa lesz a szabad LNG szállítmányok elsődleges célpontja.

Az első LNG tanker 1969-ben érkezett Európába. Először a nagy potenciális felvevőpiaccal rendelkező, de a hagyományos nagy szállítók által nehezen elérhető piacokon, Spanyolországban, Dél-Olaszországban és Dél-Franciaországban építettek terminálokat, és az orosz csővezetékeshez nagyon hasonló, hosszú távú, olajindexált szerződéseket kötöttek a szállítókkal. A 2000-es évektől változott az üzleti modell: a Hollandiában és az Egyesült Királyságban épült terminálokhoz már nem kötöttek nagy mennyiségre szóló hosszú távú szerződéseket, helyette alapvetően szpot szállítmányokat fogadnak, amelyek aktuális piaci áron találnak gazdára. Európa keleti felében Görögországban és Litvániában épült két kisebb kapacitású terminál, Lengyelországban jövőre várható egy új terminál átadása. A kiépült összeurópai infrastruktúra évi 200 bcm cseppfolyósított gáz behozatalára ad lehetőséget, ami több mint a jelenlegi teljes orosz import.

LNG-kapacitas

LNG terminálok Európában. A már működő és építés alatt lévő terminálokkal érdemes csak számolni, a tervezettek a legtöbb esetben csak tervek maradnak. Forrás: GIE

2011-ig az LNG európai terjeszkedése fokozatosan haladt előre, a csúcson az orosz export felét tette ki. A nukleáris katasztrófa után azonban a japán és koreai gázerőművek 40 milliárd köbmétert meghaladó új kereslettel jelentek meg az LNG piacon. Az ázsiai árak ezért megduplázódtak, ami kellő ösztönzést adott az LNG szállítóknak, hogy amit csak lehet, odaszállítsanak.

(…)

Fukushima után több évbe telt, míg az LNG kínálatbővülés is felpörgött, a következő 5 évben viszont 50%-os kínálatbővülés várható. Így az ázsiai felár mára megszűnt, és folyamatosan nő a le nem szerződött LNG mennyisége. A máshol helyet nem találó LNG-t ma legegyszerűbb Európában eladni, mert itt áll rendelkezésre infrastruktúra és likvid gázpiac.

(…)

Európa gáztermelése folyamatosan csökken, ami a következő 5 évben minimum 20 milliárd köbméter, de tartósan alacsony gázárak esetén akár 40 milliárd köbméter teret nyithat az új belépők számára. Rövidtávon azonban az importőröknek kell újraosztani a piacot.”

A teljes írás a Gurulóhordó blogon >>