Nem áll le a menekültek Európába áramlása, újabb országokból is érkeznek

Nem áll le a menekültek Európába áramlása, újabb országokból is érkeznek

Az MTA friss tanulmánya szerint növekedésnek indult az etiópiai, eritreai és szomáliai eredetű bevándorlás. A szubszaharai Afrika nyugati részéről és Bangladesből is egyre többen indulnak el.

 

Nem áll le a menekültek Európába áramlása, sőt talán nem is mérséklődik ebben az évtizedben – állapította meg a Magyar Tudományos Akadémián (MTA) létrehozott munkacsoport, amelynek tanulmányáról a napokban tartottak sajtótájékoztatót Budapesten.

Lovász László, az MTA elnöke a sajtótájékoztatón elmondta: a Belügyminisztérium felkérésére bővítette ki az akadémia korábbi migrációs kutatásait, a munkában az MTA öt intézetének csaknem 30 földrajztudósa, kisebbségkutatója, jogásza, közgazdásza, regionális kérdésekkel foglalkozó szakembere vett részt szeptember óta. Szembe kell néznünk azzal, hogy a globális környezeti és politikai változások hosszú távra, valószínűleg évtizedekre szóló feladatokat rónak ránk – mondta az akadémia elnöke.

A sajtótájékoztatóra készített rövid összefoglalóban az olvasható, hogy megnövekedett a szíriai származású migránsok aránya, ezzel együtt visszaszorult a másik nagy csoport, az afgánok relatív súlya. Túlnyomó többségben vannak a fiatal férfiak, akiknek jelentős része nemcsak a háború, hanem a megélhetési nehézségek miatt is menekülhetett Európába.

A kutatók azt valószínűsítik, hogy „a küldő” országok csoportja bővül, az etiópiai, eritreai és szomáliai eredetű bevándorlás már korábban növekedésnek indult, újabban pedig a szubszaharai Afrika nyugati része is megjelent „a küldő” országok között, ahogyan Bangladesből is egyre többen indulnak el. Az egyik oka ennek az, hogy romlott ezeknek a területeknek a népességeltartó ereje, és nem kizárt, hogy politikai vonatkozásai is vannak.

migracio-terkep

A térkép forrása: mta.hu

A sajtótájékoztatón Szanyi Miklós, az MTA Világgazdasági Intézet igazgatója egy kérdésre válaszolva azt mondta, személyes véleménye szerint a néptömeg, amelynek elhelyezése a jobban ellátott országokban is problémát okoz, kitermeli magából a frusztrált, deviáns magatartású személyeket, akik a jövőben potenciális célpontjaivá válhatnak a terroristák beszervezésének. A tanulmány szerint megfigyelhető a nyugat-európai – kiemelten a német és az osztrák – közvélekedés lassú, de folyamatos átalakulása, párhuzamosan azzal, hogy a lakosság a menekültekkel személyesen is találkozik.

A migráció közegészségügyi, vallási vonatkozásaival, a kulturális-viselkedési különbségekkel, a klímaváltozás következményeivel és a nyugat-európai beilleszkedési tapasztalatokkal is szeretnének foglalkozni a kutatás folytatásában.


A Magyar Tudományos Akadémia Migrációs Munkacsoportjának elemzése, illetve a hozzá tartozó háttértanulmányok az alábbiak, és innen letölthetők >>

 • Az Európába irányuló és 2015-től felgyorsult migráció tényezői, irányai és kilátásai
 • Biedermann Zsuzsánna: Migráció Szubszaharai Afrikából Magyarországra és Európába
 • Bördős Katalin – Csillag Márton – Orosz Anna: A bevándorlás hatása a hazai munkavállalók munkaerő-piaci helyzetére Európában. Összefoglaló az empirikus eredményekről.
 • Gyulai Attila – Bene Márton – Patkós Veronika: Politika és migráció
 • Hárs Ágnes: A magyarországi munkaerőpiac migránsokat felszívó képessége
 • Hoffmann Tamás – Ziegler Tamás Dezső: A menekültügy jogi szabályozása
 • Kocsis Károly – Michalkó Gábor – Szabó Balázs – Bálizs Dániel: Az EGT-t érintő nemzetközi migráció térbeli sajátosságainak vizsgálata
 • Novák Tamás: Migrációs kockázatok, várható folyamatok – Nyugat-Balkán
 • Papp Z. Attila – Kováts András – Morauszki András: Menedékkérők Magyarországon 2015-ben
 • Szigetvári Tamás: Migrációt befolyásoló tényezők a Közel-Keleten
 • Wagner Péter: Afganisztán, Pakisztán és Irán migrációs kockázatai

Forrás: MTI, mta.hu