Nem oldódott meg a francia külvárosok problémája, bármikor jöhet újabb erőszakhullám

Nem oldódott meg a francia külvárosok problémája, bármikor jöhet újabb erőszakhullám

A második és harmadik generációs bevándorlók által okozott etnikai konfliktusokat súlyosbítja, hogy a szegénynegyedek fiataljai körében gyakran ötven százaléknál is nagyobb a munkanélküliségi ráta.

 

„Már tíz éve, hogy soha nem látott erőszakhullám rázta meg Franciaországot. Tizenkét nap alatt 274 településen több mint nyolcezer járművet gyújtottak fel, majdnem háromezer embert letartóztattak és összesen kétszázmillió eurónyi kár keletkezett. A horror heteit két lakótelepi tinédzser halála váltotta ki, akik nem akartak eleget tenni a rendőri igazoltatásnak, inkább elfutottak a járőrök elől, majd egy trafóházban halálos áramütés érte őket. A tragédia Párizs egyik gettósodott elővárosában, Cli­chy-sous-Bois-ban történt, ahol a halálesetek után pár órával százak vonultak utcára, sorra robbantak a Molotov-koktélok, az erőszak szimbólumává pedig a felgyújtott autó vált.

A leromlott állapotú francia elővárosok helyzete máig nem oldódott meg; nem csupán a második és harmadik generációs bevándorlók okozta etnikai konfliktusról beszélhetünk, a szegénynegyedek fiataljai körében gyakran ötven százaléknál is nagyobb a munkanélküliségi ráta. Malek Boutih szocialista nemzetgyűlési képviselő részletes jelentést készített a külvárosi gettók mai helyzetéről, amelyben egy 2005-höz hasonló erőszakhullámot jósol. Tíz év alatt sok minden megváltozott, a dolgok most rosszabbul állnak.

(…)

A legtöbb szakértő egyetért ezzel az állásponttal, és úgy véli, a francia kormány szinte feleslegesen ölt bele eurómilliárdokat az elővárosok gazdasági felzárkóztatásába. A problémák továbbra is ugyanazok – véli Mohammed Mechmache, az ACLEFEU jótékonysági szervezet vezetője, hozzátéve, hogy a tinédzserek és a rendőrök összecsapásai is mindennaposak. A francia gazdasági, szociális és környezetvédelmi bizottság (CESE) szintén vészjósló jelentést készített a gettókról, amelyben hangsúlyozza, hogy az ott élő tízmillió ember lassan egytől egyik bűnözésből fog megélni.”

Forrás: MagyarIdők.hu >>