A Csendes-óceáni Partnerség lehet majd a világ legnagyobb szabadkereskedelmi övezete

A Csendes-óceáni Partnerség lehet majd a világ legnagyobb szabadkereskedelmi övezete

Ha a partnerországok ratifikálják a megállapodást, a TPP a világ GDP-jének 40 százalékát fogja lefedni. Kína és Európa világgazdasági szerepét meggyengítheti, az USA befolyását növelheti a térségben.

 

„Az Egyesült Államok, Japán és 10 további kelet-ázsiai és dél-amerikai ország októberben ötéves tárgyalások után megállapodtak minden idők potenciálisan legnagyobb szabadkereskedelmi övezetének létrehozásáról, amely a világ GDP-jének 40 százalékát öleli fel.

A Csendes-óceáni Partnerség (TPP) névre keresztelt szerződés érdemeit azonban sokan vitatják, sőt a nemzetközi kereskedelmi hatalmi viszonyok felborulását várják tőle.

Kína és Európa világgazdasági szerepét meggyengítheti, miközben Washington befolyását növelheti a csendes-óceáni térségben.

Az érintett országokon belüli érdekellentétek miatt azonban elhúzódhat a szerződés életbe léptetése, sőt akár meg is hiúsulhat.

tpp-map

Kép forrása: https://ustr.gov/tpp/

Az egyezmény létrejöttét közel évtizedes tárgyalás előzte meg. Most aláírták ugyan a megállapodást – de a tagállamok kormányainak egyenként is jóvá kell hagyniuk, mielőtt életbe lépne a gyakorlatban is. Amennyiben a Csendes-óceáni Partnerséget minden partnerországban ratifikálják, a TPP lesz a világ legnagyobb kereskedelmi szövetsége, a világ GDP-jének 40 százalékát fogja lefedni. Viszonyításként: 2013-ban az Európai Unió 28 tagállama a világgazdaság GDP-jének 17,2 százalékát termelte meg.

Kelet-Ázsia már most is az Egyesült Államok kulcsfontosságú és egyre növekvő piaca, a szerződés által lefedett piacokra irányuló export 2013-ban az ország teljes kivitelének 44 százalékát adta. A Fehér Ház azt várja a TPP-től, hogy a több mint 18.000 vám, adó és egyéb kereskedelmi akadály eltörlésével olyan előnyökhöz juttassa az Egyesült Államok gazdaságát, amelyek jelentősen javíthatják az amerikai mezőgazdaság és ipar versenyképességét a megállapodás által lefedett térségben.

(…)

Az egyezmény törvényi szintre emelése az Egyesült Államokban az NPR amerikai közszolgálati rádió szerint leghamarabb jövő februárra, és legkésőbb 2016 decemberére várható.

(…)

A TPP egy „fejlett” szabadkereskedelmi egyezmény, így túlmutat a vámok lebontásán. Sőt, a partnerségi dokumentum 29 témája közül csupán 5 foglalkozik valóban kereskedelmi ügyekkel. Ehelyett viszont szabályozza az élelmiszerbiztonságot, az internet szabadságát, gyógyszeripart, munkahelyek kiszervezését, sőt a pénzügyi szektort is. Csakhogy sokan nem szeretnék, hogy ezekben az ügyekben bármilyen partnerségi szerződéshez kelljen igazodni saját szabályozásukkal. Olyan társadalmi kezdeményezés is alakult az Egyesült Államokban, amely arra kéri a kongresszust, hogy nemmel szavazzon a TPP-re. Ők azt is sérelmezik, hogy gyakorlatilag zárt ajtók között dolgozták ki az érintett országok a partnerség részleteit, amelyek szerintük veszélyeztetik az amerikai munkahelyeket, béreket, az élelmiszer-biztonságot is.”

A teljes cikk a Kitekinto.hu oldalon >>