Már neve is van a kütyük bámulása által okozott gerincproblémának: „text neck”

Már neve is van a kütyük bámulása által okozott gerincproblémának: „text neck”

Már a hétéveseknél is előfordul az egészségtelen háti görbület, mely akkor alakul ki, amikor valaki hosszú ideig ül előrebukó fejjel, telefonjára vagy tabletjére meredve. E „púposság” szorongáshoz is vezethet.

Egyre többen hívják fel a figyelmet az úgynevezett okoseszközök túlzott használatának veszélyeire, különösen gyerekek esetében. De ne gondoljunk „csupán” pszichikai vagy mentális torzulásokra. Az MTI számolt be egy ausztrál gerincspecialista figyelmeztetéséről, mely szerint a túlzott monitorbámulás elgörbítheti a hátat és a nyakat, púpossá tehet akár már egészen fiatal gyerekeket is.

Akár már a hétéveseknél is kialakul az egészségtelen háti görbület, amelyet a szakember „text neck”-nek (szabad fordításban „telefonnyak”-nak is mondhatjuk). A veszély nagyságára az esetek számának növekedése hívja fel a figyelmet – mondta James Carter új-dél-walesi gerincspecialista orvos a Daily Mail Australia kérdésére.
 „Az utóbbi két évben kezdődött a növekedés, mindenekelőtt kisiskolásoknál és tizenéveseknél. Akkor alakul ki, amikor valaki hosszú ideig ül előrebukó fejjel, telefonjára vagy tabletjére meredve. A normális gerincgörbület ellentéte, púp alakul ki náluk, ami gyakran idéz elő fej-, nyak-, váll- és hátfájást” – magyarázta a szakember. Hozzátette, minden második páciense, akinél ezt a problémát fedezi fel, gyerek vagy tinédzser.
 Arra is felhívta a figyelmet, hogy a telefon miatt kialakuló púposság nemcsak gerinckárosodáshoz, de szorongáshoz és depresszióhoz is vezethet – idézi a The Daily Telegraph online kiadása.
 A Channel 4 brit kereskedelmi tévécsatorna hírportálja számára készített felmérés azt találta, hogy a brit gyerekek átlagosan majdnem napi három órát töltenek készülékeik képernyője előtt játékkal, videókat nézegetve vagy a közösségi hálón.
 Carter azt tanácsolja, ágyon ülve vagy fekve ne használják a készülékeket, és a monitorokat emeljék szemmagasságig.

Forrás: MTI, Mandiner.hu, The Telegraph online