Németország 2040-re energiaellátásának 77%-át állíthatja elő megújuló forrásokból

Németország 2040-re energiaellátásának 77%-át állíthatja elő megújuló forrásokból

Van, aki szerint elfogynak a fosszilis energiahordozók, de a Bloomberg New Energy Finance alapítója szerint a csökkenő keresletnek és olcsóbb termelésnek köszönhetően az energiabőség kora várható.

 

Michael Liebrich a következőképp foglalja össze a követező éveket meghatározó trendeket: a kitermelési költségek csökkenése, illetve a technológia fejlődése miatt a fosszilis tüzelőanyagok még sokáig nem tűnnek el, de az áramszolgáltatást 2040-re a megújuló energiaforrások fogják meghatározni. A villamosenergia-kereslet csökkenése várható, mely így elveszíti kapcsolatát a gazdasági növekedéssel. Ennek oka az, hogy a különböző energiahatékony technológiák csökkentik a villamosenergia-igényt.

Az olaj hordónkénti ára 90 dollárról 50 dollárra csökkenhet, a nem hagyományos gáziparban, például a palagáz kitermelése esetében a kitermelési költség az elmúlt négy évben 71 százalékkal csökkent a technológiai innovációnak köszönhetően. A megújuló energiák térnyerése egyre nő; ezek költségei lassan megközelítik a fosszilis tüzelőanyagokéit. Az erőművek építési és fenntartási költségei az egyes technológiák esetében folyamatosan közelednek majd egymáshoz a következő évtizedekben.  Miközben a szénerőművek működtetése drágul, a napelemek ára csökken, ennek következtében a következő 10 évben a fotovoltaikus energia komoly vetélytársa lehet a fosszilis tüzelőanyagoknak.

A szél- és a napenergia országos részesedése Németországban például 77 százalék lehet, míg az Egyesült Királyságban 63 százalék, Franciaországban pedig 30 százalék. Ausztráliában 52 százalék, miközben Kínában 37 százalék, Indiában 32 százalék, az USA-ban alig 24 százalék a becslés.

 

További részletek és grafikonok a bloomberg.com és az  investor.hu oldalakon.