Az elkövetkező húsz évben negyven százalékkal nőhet a világ energiaigénye

Az elkövetkező húsz évben negyven százalékkal nőhet a világ energiaigénye

Az energiahatékonysági iparág piaci mérete évente jelenleg 310-360 milliárd dollár, de 20 éven belül elérheti az 550 milliárd dollárt is. Egyelőre csak kockázatkedvelő befektetőknek ajánlják ezt az iparágat.

„A gazdasági döntéshozók többsége a folyamatos növekedést hajszolja. A természeti erőforrások azonban végesek, ahogy a környezet terhelését sem lehet a végtelenségig növelni, így az energiahatékonyságra való törekvés lehet az egyik legfőbb eszköze a fenntarthatóságnak. A területre pedig már komplett iparág épült ki, s ez az iparág pedig töretlenül fejlődik. A környezeti problémák megoldása viszont nemcsak a későbbi generációk szempontjából létfontosságú, hanem akár befektetési ötletnek sem utolsó. Egyelőre azonban csak a kockázatkedvelő befektetőknek ajánlott a terület, amit továbbra is számos tényező veszélyeztet.

2035-re a világ energiaigénye 40 százalékkal emelkedhet a gazdaságok bővülésével és a népesség növekedésével együtt, a Nemzetközi Energiaügynökség (IEA) előrejelzése alapján. A Barclays egy nemrégiben kiadott elemzése emellett felhívja a figyelmet arra, hogy a kormányok a széndioxid-kibocsátás folyamatos csökkentésével elhivatott harcot vívnak a klímaváltozással. Mindkét jelenség egy időben való kezelésére – megújuló energiaforrások (például nap, szél) alkalmazásán kívül – egyetlen mód van: az energia sokkal hatékonyabb felhasználása.

Világszerte egyre többen jutnak ugyanerre a meggyőződésre, és ezt jól mutatja, hogy az energiahatékonyság köré egy jól körülhatárolható piaci szegmens épült ki, az IEA vezérigazgatója, Maria von der Hoeven szerint is. Ez a piac évente jelenleg 310-360 milliárd dollárt tesz ki, de 20 éven belül nagysága elérheti az 550 milliárd dollárt is.

(…)

Az energiahatékonysági iparágon belül számos ígéretes technológia létezik. Ezek közé tartoznak például a lítium akkumulátorok (…), illetve az energiacellák. Ez utóbbiak olyan szerkezetek, amelyek az üzemanyagok kémiai energiáját hatékonyabban tudják felhasználni, mintha egyszerűen csak elégetnék azt. Mivel azonban ezek a technológiák egyelőre még gyerekcipőben járnak, a piac fő fókusza a jelenlegi energiafelhasználás hatékonyságát fokozó technológiákra irányul.

(…)

A lítium akkumulátorok jelenthetik az energiahatékonysági törekvések egyik fontos irányát. Nem lenne meglepő tehát, ha többekben felmerülne a nyersanyagba való invesztálás gondolata. Ezt a kérdést érdemes közelebbről is megvizsgálni, és hamar kiderülhet, hogy mégsem olyan jó ötlet ez, mint elsőre gondolnánk.”

Forrás: Alapblog.hu >>