Már el is készültek az első lakható holdbázis látványtervei

A tervezett építkezés első lépéseként eszkimó jégsátorhoz hasonló légzsák robban ki a Hold felszínére. Erre aztán 3D-nyomtatórobotok terítenék a holdtörmelékből készülő védőhéjat.

holdbazis

„A világhírű Foster + Partners építésziroda már 2013-ban eljegyezte magát az Európai Űrügynökség (ESA) által felállított konzorciummal, amely a háromdimenziós nyomtatás lehetőségeit kutatja a világűrben. A konzorcium közeli célja egy lakható bázis létrehozása a Holdon.

Fosterék tanulmánytervei elsősorban az anyagszállítás problémájára keresik a választ. Mint köztudott, túl költséges és körülményes tervezést igényelne a Földről rakéták segítségével építőanyagot kijuttatni a világűrbe. Az egyetlen reális lehetőség, ha a tervezett kolonizációhoz a Hold saját kőzetét borító regolitot, vagyis a holdi törmeléktalajt használják fel alapanyagként.

Az ESA konzorcium munkacsoportja elsőként egy négyfős legénység ellátására alkalmas bázist tervezett, amely a légkört nélkülöző bolygót akadálytalanul elérő meteoritok és gammasugárzás, valamint a kiegyenlítetlen hőingás ellen nyújt védelmet. A bázis önmagát telepítené egy könnyen fellőhető, majd a Holdon landoló csőmodulból. Az építkezés első lépése gombnyomásra kezdődik: a hengeres test egyik végéből eszkimó jégsátorhoz hasonló felfújható légzsák robban ki a Hold felszínére. A szálerősített, légmentesen záródó ponyva az építés második fázisában a rákerülő szilárd burkolóanyag belső zsaluhéjaként szolgál. A védőhéjat ezután – a döngölt föld planétánkon ősidők óta ismert technológiájához hasonló módszerrel – 3D-nyomtatórobotok terítenék rétegről rétegre holdtörmelékből a zsaluhéjra.”

További részletek és fotók a Tervlap.hu portálon >>